רובי, ובשמה העברי אודם, היא אבן ההולדת של חודש יולי.
הרובי מצטיינת בצבעה האדום. שמה מגיע מהמילה הלטינית rubrum, שמשמעותה- אדום.
הרובי מגיעה בכמה גוונים של אדום, וככל שהאבן אדומה יותר, מחירה יקר יותר.
רובי מקושרת לאנרגיה חזקה, תשוקה ואומץ. היא מגבירה את הביטחון העצמי ומחזקת את הרצון להצלחה.
סמליות: אבן של כוח, חיים ואהבה נצחית. ממריצה את האנרגיה ומגבירה את הביטחון העצמי. השפעה: רובי מעוררת תשוקה ומוטיבציה, מביאה אנרגיה חזקה של חיים ושמחה ומגבירה את הביטחון העצמי.
הרובי ביהדות
"ועשית חשן משפט מעשה חשב כמעשה אפד תעשנו זהב ותכלת וארגמן… ומילא בו מלאת אבן ארבעה טורים אבן טור אדם…" שמות כ"ח יג – יז.
אבן הרובי מזוהה עם אבן האודם שנמצאת בחושן הכהן הגדול. כמובן שאין ודאות אם זו אכן אותה האבן אך המילה מצביעה על הקשר לצבע האדום.ייתכן שזו היתה דווקא אבן הקרנליאן Carnelian ולא הרובי שאליו אנחנו מתכוונים כי לפי ממצאים ארכיאולוגיים דווקא אבן הקרנליאן הייתה נפוצה בתקופה העתיקה ולא הרובי.
הקישור בין המילה אודם לאבן הרובי נעשה כנראה לראשונה במאה העשירית לספירה בתרגום התנ"ך ללטינית שנעשה על ידי לוקה בן קוסטה (Luca ben Costa).
במדרש תלפיות מופיע השם רובי והוא מיוחס למה שאנחנו קוראים היום קורל-אלמוג.
"והאבן הזאת נקראת רבין וגדל בים, והוא אדום בתכלית ותרגום אונקלוס סמקן ולזה נקרא אודם לפי שמראהו אדום כדם".
מדרש תלפיות מוסיף ומפרט את סגולות הרובי: "וסגולתו שכל אשה שנושאתו אינה מפלת לעולם וטוב למקשה לילד, ואם שוחקין ומערבבין אותו באכילה ושתיה יועיל הרבה להריון…" כלומר מומלץ לכתוש הרובי ולאכול אותו והוא גורם לאישה להצליח להרות ולהחזיק את ההיריון.
מדרש תלפיות עוסק גם בשאלה מדוע אבן האודם מיוחסת לראובן: "ומה שניתן אבן אודם לראובן, על שם שהאדימו פניו בחטא כשבלבל יצועי אביו והודה". הוא מתייחס למסופר בבראשית ל' פסוק י"ד.
סגולות ריפוי המיוחסות לרובי
מאז ימי קדם העריצו אנשים את הרובי והאמינו שיש לו כוחות מאגיים. הרובי נחשב כנוסך בריאות עושר וחוכמה. בימי הביניים השתמשו ברובי בתרופות. מקצת מעמי המזרח היו מחדירים את הרובי בחתך העור מעל העור כי האמינו שהאבן תזרים בדמם כוחות עליונים של אומץ ותושייה. בגלל נדירותו, הרובי נחשב כסמל לעושר וכוח אצל שליטים בעבר. ההודים האמינו שצבעה של האבן מקרין חום ואם יניחו את האבן במים היא תגרום למים לרתוח.
איך מזהים אבן רובי אמיתית?
זהות כימית וגבישית – הרובי והספיר הם בני אותה משפחה – קורונדום, שהיא תחמוצת מגובשת של אלומיניום. שתי אבנים אלה הן בעלות אותו הרכב כימי ובעלי צורת גביש דומה. ההבדל בצבע נובע מכמויות קטנות של גורמי צבע שונים.
למרות ההרכב הכימי הדומה רובי היא אבן חן נדירה בהרבה מספיר. רובי באיכות טובה יכולה להגיע למחירים גבוהים בהרבה מאשר יהלומים.
קשיות – רובי נחשבת לאבן השנייה בקשיותה אחרי יהלום. בתכונת הקשיות של הרובי נעשה שימוש בשעונים מכאניים. אבני הרובי שימשו כמסביים לחלקים המכאניים של השעון כי הם לא נשחקות. גם היום משמשות אבני רובי כמסבים בשעונים הפועלים בעזרת מנגנון מכאני.
Asterism – אבני רובי מלוטשות מסוימות, נותנות אפקט אור מיוחד – כשהאור פוגע ברובי הוא משתקף ומתפזר בצורה של כוכב והוא נקרא "כוכב רובי" Star Ruby. גם כשמסובבים את הרובי המלוטש, השתקפות הכוכב זזה איתו. על האבן יכולות להשתקף ארבע, שש ואפילו 12 קרניים. באנגלית נקראית תכונה זו Asterism. אחת מאבני הרובי המפורסמות בתכונה זו היא The Delong Star Ruby הנמצאת בתצוגת המוזיאון לטבע בניו יורק. רובי זה שוקל 100.32 קרט ובשנת 1964 הוא נגנב מהמוזיאון ונפדה מהגנבים בסכום של 25,000 דולר.
הצבע האדום של הרובי
לרובי צבע אחד – אדום, אבל במספר גוונים שונים. לגוונים האלה ניתנו שמות. הצבע היוקרתי ביותר הוא "דם יונה" (pigeon blood). זהו מונח שסוחרים ההודים החלו להשתמש בו על מנת להגדיר את הצבע האדום הבוהק של הרובי. הגדרה זו אומצה גם על ידי גמולוגים בימינו. רובי בצבע הזה הוא נדיר ביותר, גם בין אבני הרובי עצמן.
כרייה של הרובי
רובי היא אבן חן נדירה ונכרית במספר מוגבל של מדינות מיאנמר (בורמה), תאילנד, סרי לנקה, הודו, פקיסטן ואוסטרליה ובכל מקום יש לה הרכב כימי מעט שונה. לדוגמה, רובי שכורים בציילון הוא בעל צבע הנוטה לוורוד. רובי שנכרה בתאילנד הוא בעל גוון סגול או חום בגלל שאריות של ברזל. אחד המקומות העיקריים עד ימינו לכריית רובי היא מינאמר, בה כריית הרובי נעשית כבר אלפי שנים.
בבורמה, בעבר הרחוק, היה חוק ולפיו כאשר מתגלה אבן רובי גדולה מ-6 קראט היא מועברת לבעלות המלך. לכן כשהכורים היו מוצאים רובי גדול במיוחד הם מיד היו שוברים אותו לאבנים קטנות יותר שניתן למכור.
אבן חלופית ספינל אדום, גרנט אדום.